Guides

2021 Vape Guide

2021 vape guide

En Vape Guide av Din Vape – Alt du trenger å vite om Vape og Utstyr!

Hva er vaping?

Vaping er designet som et mindre skadelig alternativ til røyking. Vaping vil tilfredsstille dine nikotinbehov, men uten de skadelige bivirkningene forbundet med sigaretter. Hvis du ikke er røyker eller under atten år, anbefaler vi ikke at du begynner å dampe.

Denne guiden ble laget for å hjelpe røykere som ønsker å bytte til vaping. Kanskje du ikke vape, men du kjenner noen, som et familiemedlem eller en venn, som fremdeles røyker og kan dra nytte av en guide som denne. I så fall kan du peke dem på denne måten.

Hver del av denne guiden vil dele opp de viktigste emnene angående damping i lett fordøyelige biter. Vi vil dekke fordelene med vaping, hvilke typer sett som er tilgjengelige, og hvilket vape startsett som passer best for deg.

Er vaping skadelig?

Dette er sannsynligvis det vanligste spørsmålet fra en røyker som vurderer byttet til vaping – og et veldig viktig spørsmål. Vaping var spesielt designet for å være mindre skadelig enn røyking – men er det?

Helsefare ved røyking

La oss ta en titt på røyking først. Vi vet at røyking dreper 50% av menneskene som gjør det, og som NHS sier, etterlater det ‘mange flere som lever med svekkende røykerelatert sykdom’.

Tobakksbruk er fortsatt Storbritannias største største årsak til forebyggbar sykdom og død som kan unngås, og 100.000 mennesker dør hvert år av røykerelaterte sykdommer, inkludert kreft.

– Cancer Research (2015)

Den viktigste årsaken til alle røykerelaterte sykdommer er innånding av tjæren som produseres når du brenner tobakk. Sigaretter inneholder mer enn 4000 kjemikalier, hvorav 70 er kjent som kreftfremkallende stoffer, og når tobakken forbrennes, føres disse kjemikaliene inn i kroppen din via tjæren.

Folk røyker for nikotin, men de dør av tjæren.

– Professor Micheal Russell (1976)

Informasjon kommer nå fram om de ‘vape-relaterte’ dødsfallene i Amerika. Mens det tidligere ble antatt at vaping som helhet var å klandre, blir det nå klart at helseproblemene som oppleves faktisk skyldes svartmarkedsprodukter som inneholder ulovlige og farlige stoffer.

Så hvordan er Vaping annerledes?

Når det gjelder damping er det ingen tobakk, ingen forbrenning og ingen tjære. Denne enkle forskjellen er hovedårsaken til at vaping er mindre skadelig enn røyking.

I 2015 publiserte Public Health England (PHE) sin milepælstudie ‘E-Cigarettes: An Evidence Update’. Rapporten ser på alle tilgjengelige vitenskapelige bevis vedrørende vaping, og oppdateres årlig. Den siste oppdateringen var februar 2019, og de har opprettholdt sin holdning til at fra all informasjonen vi har:

❞Vaping er 95% mindre skadelig enn røyking❞

Det er en misforståelse blant publikum at e-sigaretter er like eller mer skadelige enn røyking; forskning hittil indikerer imidlertid at de er mindre skadelige ettersom de ikke inneholder tobakk eller involverer forbrenning.

– Cancer Research

Våre resultater antyder også at mens e-sigaretter ikke bare er tryggere, er ikke mengden nikotin de gir merkbart forskjellig fra konvensjonelle sigaretter. Dette kan hjelpe folk til å slutte å røyke helt ved å håndtere deres behov på en tryggere måte.

– University College London

Selv om det ikke er mulig å nøyaktig kvantifisere de langsiktige helserisikoen forbundet med e-sigaretter, antyder de tilgjengelige dataene at de neppe vil overstige 5% av de som er forbundet med røkt tobakk, og kan godt være vesentlig lavere enn dette tallet.

– The Royal College Of Physicians

Er nikotin skadelig?

Nikotin forårsaker ikke røykerelaterte sykdommer, som kreft og hjertesykdom, men det er vanedannende. Imidlertid er det en vanlig misforståelse at du kan overdose nikotin ved hjelp av e-sigaretter. Men du er ikke i fare for å forgifte deg selv, og det har heller ikke vært noen tilfeller av overdose fra å inhalere den nikotinholdige væsken som en e-sigarett fordamper, kjent som e-væske. Så du kan bruke e-sigaretten så ofte du trenger for å håndtere nikotinuttak og oppfordrer til å røyke.

– Dr. Andy McEwen

Hva er forskjellen mellom en vape og e-sigarett?

En vape og en e-sigarett er akkurat det samme. I verden av vaping er det en rekke forskjellige termer for sett, e-væske og stiler av vaping, som får nye brukere til å bli helt forvirret. Gjennom denne guiden vil vi gi definisjoner for alle de viktigste begrepene du trenger å vite. For mer informasjon på slutten av denne guiden, har vi også tatt med en egen ordliste.

Hva er fordelene med vaping?

Det er en rekke fordeler med vaping, men bare hvis du er røyker. Vi anbefaler aldri å dampe til noen under atten år, eller noen som ikke allerede er røyker.

Vape er mindre skadelig enn røyking

Mindre skadelig enn røyking

Fortsatte studier har pekt på skadedempende egenskaper ved vaping i forhold til røyking. Stadig flere og flere helseinstanser har kommet frem for å støtte bytte, inkludert Public Health England, NHS, The Royal College of Physicians og The British Heart Foundation for å nevne noen få.

Vape kan hjelpe deg med å slutte å røyke

Kan hjelpe deg med å slutte å røyke

Røyking er rapportert som den viktigste årsaken til død som kan forebygges i verden. Den mest åpenbare fordelen med å gjøre bryteren er at vaping er den mest effektive metoden for å slutte. Flere og flere mennesker ser effektiviteten av vaping som et alternativ til røyking og ‘Det er omtrent 2,8 millioner mennesker som for tiden bruker e-sigaretter i Storbritannia.’ (Office for National Statistics).

Spar penger med vape

Sparer penger

Kostnad er en pådriver for folk som ønsker å slutte å røyke, og Ernst & Young har kommentert ‘Det er en sammenheng mellom prisen på sigaretter og opptaket av e-sigaretter – i land med høyere sigarettpriser er det en større bruk av e -sigaretter ‘. Vi anslår at du kan spare over 30.000,- per år ved å bytte, prøv vår sparekalkulator her.

Lukt bedre med vape

Du vil lukte bedre

Det mange glemmer å vurdere er de kosmetiske effektene som røyking kan ha, fra dårlig ånde til misfarging av fingrene, håret og redusert elastisitet i huden din. Vaping vil ikke ha noen av disse effektene på kroppen din.

Hva er e-juice?

E-juice varmes opp i vapen for å skape synlig damp. Den består av en base av PG (propylenglykol) og VG (vegetabilsk glyserin), to stoffer som finnes mye i mat, medisin og kosmetikk. Ved siden av PG og VG er det også smaksstoffer, vanligvis nikotin og noe destillert vann.
VG er et naturlig derivat av planter, i e-væske tjener det som fortykningsmiddel og vil også skape en større mengde damp. PG er mer løpende og brukes som en base som suspenderer nikotin og smaksstoffer.

Hvilken E-juice bør jeg velge?

Når det gjelder valg av e-juice, må følgende vurderes:

  • Tykkelse
  • Nikotinstyrke
  • Smak

Hvor tjukk?

E-juice sin VG / PG-prosentandel vil alltid legge opp til 100%, for eksempel 50% VG / 50% PG eller 70% VG / 30% PG.

For vape startsett, vil vi anbefale en e-juice som har en høyere PG-prosentandel, den vil være mer løpende og vil kreve mindre strøm for å varme opp, så den er perfekt for pod-enheter, cigalikes og tanker fra munn til lunge. Et godt utgangspunkt vil være en 50% PG e-væske.

E-væsker med høyere VG-prosent vil være tykkere, de vil skape større mengder damp når de brukes, men krever mer kraft for å gjøre det. E-væsker med høyere PG-prosent vil være tynnere og skaper mindre damp, noe som gjør dem ideelle for munn til lungedamp.

Hvilken styrke?

Å velge din ideelle nikotinstyrke er lettere enn du tror, det er basert på hvor mange sigaretter du røyker om dagen og hvilken styrke de er. For lav styrke tilfredsstiller kanskje ikke ønsket ditt og fører deg tilbake til sigaretter. Mens for høy nikotinstyrke kan føre til hodepine og svimmelhet, så vel som for hard i halsen.

Oversikten nedenfor vil fungere som et godt utgangspunkt, basert på hvor mye du for øyeblikket røyker. Husk at det alltid er best å starte høyt og jobbe deg nedover for å sikre at ønsket ditt blir tilfredsstilt. Som en generell regel bør du starte med en høyere styrke og gå lavere hvis du trenger det.

  • 1-5 sigaretter per dag: 6mg – 12mg
  • 5-10 sigaretter per dag: 12mg – 18mg
  • 10+ sigaretter per dag: 18mg – 20mg

Hvilken smak?

Å finne din ideelle smak er det siste trinnet i å plukke din første e-juice. Når det gjelder smak, er det viktig å huske at dette er noe du ønsker å dampe hele dagen. Når du først bytter, kan det hende du graverer mot tobakkssmaker, for en følelse av kjennskap, men husk at de ikke vil smake akkurat som en sigarett. Du vil kanskje oppleve at du nyter en enkel frukt- eller mentolsmak når du først bytter. Prøv noen smaker for å finne ut hva du liker.

Når du fortsetter å dampe og slutte å røyke, vil smakssansen din begynne å bli bedre. Dette er en flott mulighet til å prøve nye e-væsker. Å bytte mellom smaker er en testet metode for å sikre at du ikke kommer bort fra røyking. Når det er sagt, er det de som finner en smak de elsker og holder fast ved den.

Hva er vape coil?

Vape coils finnes i tanker og pods av alle slag. De består av et innpakket ledningsstykke som normalt er dekket med en bomullsveke. Bomullsveken suger opp e-væsken som holdes i tanken eller podden din, mens selve ledningen varmer opp e-væsken til den blir omgjort til damp.

Hver type vape-sett vil bruke en bestemt coil, disse er delt inn i to brede kategorier – munn til lunge og sub ohm.

Munn til lunge coil registreres over 1,0 ohm i motstand. De vil produsere en liten mengde damp og krever mindre strøm for å bruke. Dette er coilene som ofte brukes i munnen for å lunge vape-sett, som pod-sett, cigalikes og åpne tank-sett.

Sub-ohm-coils er de som registrerer seg under 1,0 Ohm i motstand, de krever mer kraft for å varme opp og skape store mengder damp. Disse spolene brukes med avanserte tanker og sett. Selv om vi ikke vil anbefale en sub ohm-coil eller et sett til en første gangs vaper, kan det være noe du går videre til i fremtiden.

Alle coils vil til slutt måtte skiftes, over tid vil de skape en ubehagelig smak og blir ubrukelige. Å skifte coils er en enkel prosess når du vet hvordan, instruksjonshåndboken som følger med settet ditt vil gi klare instruksjoner. Husk at hvis du bruker et podsett, kan det hende at du ikke kan bytte coil, i dette tilfellet må selve poden byttes ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *